Wie kent nog de Frambololly? In Friesland vrijwel iedereen. Daarbuiten alleen als je veel in de provincie kwam in die tijd; in mijn geval de jaren 60 en 70. Dat ijsje is me altijd bijgebleven, zo lekker was dat. En elke Fries die ik aanspreek beaamt dat.
Zelf ben ik tegenwoordig meer en meer van puur en ongezoet en omdat ik wel van ijs houd ben ik zelf wat gaan knutselen. Tot een vriendin die een Fish&Chips heeft zei: Als jij die gaat maken, dan ga ik ze verkopen. En zo is het balletje gaan rollen. Verder testen, recepten uitproberen, machines kopen om de zaak snel te vriezen, en mallen om meer te maken in één keer. Zo heb ik 3 jaar gewerkt op kleine schaal. Mensen laten kennis maken met dit nieuwe ijsje en laten proeven dat het niet nodig is om een ijsje te maken met talloze ingrediënten als E-nummers, concentraten en suikers om toch een heerlijke lekkernij te krijgen.
Nu is het zo dat de recepten op orde zijn en dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Het maakproces werd uitbesteed binnen Friesland. En zelf ben ik mijn eigen vertegenwoordiger geworden. Dus als je nu contact krijgt met IJSKO dan spreek je de bedenker zelf. Die trouwens ook nog et transport regelt, de website verzorgt en de ijsjes ook nog steeds zelf verkoopt op mooie dagen.
Want dat blijft mooi: zelf aan de kar staan en mensen vertellen over de ijsjes. Dat het geen waterijsjes zijn maar fruitijsjes. Dat ze inderdaad niet suikervrij zijn want er zitten immers fruitsuikers in. Dat er geen andere zoetstoffen in zitten en dat je ze inderdaad gemakkelijk zelf kunt maken.
Gaandeweg zal ik steeds meer werk gaan uitbesteden, maar het zelf verkopen blijf ik doen. Dat is de basis van deze ijsjes. Zelf mensen wegwijs maken, vertellen over de smaakverschillen en helpen met een keuze maken.
En wie weet gaan er in de toekomst in andere delen van het land ook mensen met deze ijsjes op pad, om ook daar mensen kennis te laten maken met de heerlijke smaak van vol fruit in de vorm van een ijsje.
Of komen de mensen naar het Noorden en hebben ze gehoord over de ijsjes.
More